fbpx
Gå tillbaka

Näringsbrist: Lär dig att se kroppens signaler

Upplever du att du blir sjuk allt för ofta och ”utan anledning”? Eller att du aldrig riktigt ligger på 100% och kan ge allt i din träning och vardag?

Det kan självklart bero på många olika faktorer.

En av dessa orsaker kan vara näringsbrist av någon särskild mineral eller vitamin, och det är det vi ska fördjupa oss lite i idag när vi svarar på frågor som…

Hur vet du om du har näringsbrist? Och just vilket näringsämne som du har för lite av?

”Aldrig att jag har näringsbrist! Jag äter ju supernyttigt…” är en vanlig reaktion när näringsbrist kommer på tal. Men faktum är att ibland spelar det ingen roll att du faktiskt äter hälsosamt.

Det är lättare än man tror att missa viktiga vitaminer och mineraler i kosten, ofta på grund av en lite för ensidig kost.

Då spelar det inte längre någon roll om det du äter är supernyttigt, eftersom du ändå kan missa något i kosten.

Här kommer en lista på några av dem viktigaste näringsämnena för atleter och idrottare, vilka kroppssignaler som säger att du har brist på dem och hur du får i dig mer av dem…

#1. Järn

Sparris

Vad järn gör

Är du någon som tränar hårt och ofta så gör du av med en stor del järn.

En studie som gjorts på kvinnor har visat att en timmes aktiv träning kan göra av med hela 5.7% av kroppens totala järnnivå. Det är en hel del.

Tecken på att du kan ha järnbrist? Du känner dig trött och får försämrad prestationsförmåga under längre och mer utdragna träningspass.

Tips för att få i dig mer järn

Ät mer broccoli, sparris, spenat, ägg, nötkött.

#2. B-vitamin

Grillad fisk

Vad B-vitamin gör

B-vitaminer (bland annat B12 och B6) är kritiska för bland annat energiomsättningen och muskeluppbyggnaden.

Du som aktiv person har större behov av B-vitaminer än någon med en mer stillasittande livsstil. Därför kan det vara smart för dig som tränar mycket att ta kosttillskott för dessa vitaminer.

Några tecken på att du har B-vitaminbrist kan vara att du inte orkar dig igenom dina träningspass som du brukar och din prestation sjunker, eller allmän trötthet. Även tungsveda kan vara tecken på brist i just detta näringsämne.

Tips för att få i dig mer vitamin B

Ät tonfisk, lax, linser, potatis, broccoli och bladgrönsaker som spenat.

#3. Kalcium

Yoghurt toppat med bär

Vad kalcium gör

Vi alla vet att vi behöver kalcium för friska ben och tänder, men det bidrar också till att underlätta muskelsammandragningar och utsöndringen av vitala hormoner som insulin.

Det finns vissa belägg (även om det fortfarande är ganska begränsat) för att kalciumintag även hjälper till med viktminskning.

Några av dem enklaste sätten att se om du har kalciumbrist är bland annat din tandhälsa. Så har du karies så kan det vara ett tecken på att du har brist på kalcium.

Men även dina naglar kan avslöja mycket. Svaga och sköra naglar är ett viktigt tecken på kalciumbrist i kroppen.

En annan symptom på kalciumbrist är muskelkramper, särskilt i lår, armar eller underarmar när du rör på dig. Och får du i dig för lite kalcium så kan du även drabbas av sömnlöshet eller försämrad sömnkvalitet.

Tips för att få i dig mer kalcium

Mejerikällor såsom mjölk, ost och yoghurt är mest biotillgängliga (din kropp kan absorbera kalcium från dem lätt). Tofu, bönor och gröna grönsaker ger också kalcium. Sedan har du alltid kosttillskott som är allmänt tillgängliga.

#4. Magnesium

Vad Magnesium gör

Magnesium spelar ett antal roller i kroppen och krävs för mer än 325 enzymatiska reaktioner, inklusive de som är involverade i syntesen av fett, protein och nukleinsyror, neurologisk aktivitet, muskelsammandragning och avkoppling, hjärtaktivitet och benmetabolism.

Studier som har gjorts visar på att magnesiumbrist ökar ”energikostnaden” vid träning, och därmed syreanvändningen vid motion. Så blir du ovanligt lätt trött och utmattad av konditionsträning eller annan typ av ”cardio” så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist.

Magnesiumbrist har även kopplats till en rad olika metabola sjukdomar, förhöjt blodtryck, och inflammation.

Tips för att få i dig mer magnesium

Gröna grönsaker såsom spenat, fullkorn och nötter är de vanligast förekommande matkällorna för att få i sig magnesium. Precis som de flesta mineraler och vitaminer så finns även magnesium som kosttillskott, samt i de flesta multivitaminer på marknaden.

Vill du vara helt säker på om du har näringsbrist i något ämne eller inte? Rådfråga alltid din doktor.

Skapa och dela träningsprogram direkt i mobilen

Bli medlem idag och börja skapa snygga träningsprogram direkt i mobilen. Dela sedan med ett knapptryck till klientens träningsapp!

Bli medlem nu

Avbryt när som helst. Inga frågor ställda.

Håll dig uppdaterad med den senaste läsningen. Gör som andra personliga tränare och tränande som skrivit upp sig för emails från Pinedine fyllda med tips, strategier, nyheter och mer.

Artiklar fullproppade med kunskap för att hjälpa dig nå dina träningsmål

Aldrig mer än ett email i veckan. Och inget spam, vi lovar.